Catalina – Alt du behøver at vide om det spritnye macOS

Catalina er navnet på det styresystem til macOS, som blev udgivet til alle Apples mange millioner Mac-brugere verdenen over den 7. oktober 2019. Et operativsystem med en masse nye funktioner, som gør hverdagen simplere alt imens teknologien bliver mere avanceret.

ITunes er fortid

Siden året 2000 har ITunes fyldt deres brugere med musik, høj komprimeret kvalitetslyd, og velfornøjede trommehinder og har sidenhen formået at standardisere den digitale lyd på vores computere og telefoner. ITunes har igennem sin teenager aldrende levetid været førende inden for udviklingen og forståelsen af hvad musik er samt hvordan musik skal præsenteres for brugeren for bedst muligt at få software og hardware til at spille sammen. Apple har hertil altid forsøgt sig i at kaste et nyt ton funktioner efter Apples styresystemer år efter år for at udvide deres brugeres horisont og for at tegne nye linjer for, hvad der kan lade sig gøre.

Apple har til gengæld også altid været en producent, som går beklædt i et verdenskendt image, som har til formål at fortælle verdenen, at en minimalistisk og elegant mentalitet er en nødvendighed for vores enheder i takt med, at teknologien bliver mere avanceret. Dette ser vi f.eks. hvert eneste år, hvor Apple forsøger at forfine, raffinere og udvikle IPhone, Apple TV, IWatch og MacBook.

At avancere teknologi og samtidigt holde det simpelt er en svær opgave, men heldigvis altid en succes for Apple på længere sigt, når de raffinerer og forfiner deres styresystemer og tilhørende programmer – Og det er netop derfor, at ITunes i den nye Catalina-opdatering vil blive sat på mindehylden efter en langvarig karrierer og bliver opdelt som program for at kunne blive til hele fire programmer for sig. Apple Podcasts. Apple Books. Apple TV. Apple Music.

Dette er gjort for at lette funktionerne i ITunes, udrydde hvad der var ved at blive et lidt for rodet interface og dermed også for at prise det enkle og elegante gennem denne nye firkløveret løsning. Disse Apple programmer er selvfølgelig gratis som altid og alle dine podcasts, e-bøger, din musik, film og serier vil være stadigt tilgængelige og lettere at bruge end nogensinde før.

Multitasking under højtryk

Vi ved alle at det kan være en svær og plagefuld oplevelse at multitaske på en enkelt skærm, når man skal holde styr på en masse programmer på én gang. Hvilke vinduer skal jeg minimere? Hvad understøtter bedst mit workflow? Skulle jeg alligevel have investeret i en større skærm? Alle disse spørgsmål er relevante og velbekendte for dig, som har 27 Safari-faner åbne på en og samme tid, og som ønsker at kunne se lidt mere af det hele, uden at skulle ty dig til at have 8 små vinduer åbne på en måske 13” skærm.

Disse spørgsmål vil dog nulstille sig selv og hurtigt blive fortid, idet du oplever det nye Catalina styresystem. Som en ny integreret del af macOS vil skærmudvidelse via IPad blive en realitet. Som en helt ny funktion kan du i hovedmenuen på Catalina klikke på AirPlay-menuen og finde din IPad som en AirPlay skærmdelingsmulighed. Smart, ikke?

Ved at bruge din IPad som en sekundær skærm, da får du også muligheden for at kunne bruge de samme touch funktioner, som der allerede findes på din IPad. Det vil sige, at du kan scrolle, forstørre, formindske med fingrene på skærmen, spille spil og alt i alt have en kraftfuld IPad med macOS kørende, som i modsætning til din computer har touch funktioner. Ved at have en trådløs, sekundær skærm kan du let distribuere de mange programmer du har kørende på din computer mellem de to skærme og på den måde danne et større overblik og skabe et bedre workflow.

Find My – everything?

Find My (MacBook, IPhone, IPad mm.)  og Find My Friends er to apps som der altid har forsøgt at skabe en sikker forbindelse mellem dig og en af de to vigtigste ting vi har – Vores venner og vores personlige ejendele. At kunne tage på ferie med sine venner og sin familie og kunne sørge for, at man ikke bliver væk fra hinanden, er noget de fleste har prøvet at opnå ved brug af Find My Friends, mens at Find My -IPhone, IPad- og – Mac i det hele taget er noget vi bruger, når vi har glemt, hvor vi lagde vores Apple enheder sidst.

På tværs af alle dine Apple enheder vil disse to applikationer nu (modsat ITunes) fremstå som to sammenknyttede apps under ét navn: Find My. Med Find My kan du finde både dine venner og dine apple-enheder, hvor end du er i verdenen i realtid, og som en ny funktion kan du endda spore dine enheder vi Wi-Fi og Bluetooth.

Slut med at blive forstyrret

Skærmtid har længe været under opsejling til Mac. Skærmtid er en populær integreret applikation hos både IPad og IPhone brugere, som kan administrere din skærmtid og fortælle dig, hvor lang tid du bruger på diverse programmer og hvor mange timer du har brugt dig på din enhed i løbet af dagen, ugen eller måneden – og med Catalina kan du nu også gøre netop dette på din Mac. Skærmtid vil her også være en integreret del af Catalina styresystemet, hvor du kan få oplysninger i løbet af dagen eller sidst på ugen om den mængde timer du har brugt på din computer.

Som sagt kan Skærmtid også fortælle dig om, hvilke applikationer du har brugt mest tid på. Så hvis Candy Crush står højt på ranglisten på din arbejdscomputer med hele 4 timer efter det ”ene lille spil” du spillede i eftermiddags, så skal Skærmtid nok fortælle dig det og forhåbentligt få dig på rette køl igen.

Ydeevne og sikkerhed

Som altid, da har Apple valgt af forfine og optimere deres operativsystem og deres tilhørende sikkerhedssystemer, men har til gengæld i skabelsen af Catalina lagt et langt større fokus for datasikkerhed end hos tidligere macOS versioner. Grundet de store mediedækkende persondataskandaler verdenen over, som vi så hos blandt andet mega-kopporationerne Google og Facebook i starten af 2019, da har det været vigtigt for Apple at skabe et mere lukket macOS, hvor du har muligheden for at blive spurgt inden din data eller din computers funktioner bliver afbenyttet af tredjeparts applikationer eller hjemmesider. Hertil vil du med Catalina f.eks. blive spurgt om du vil tillade at tredjepartsapplikationer må afbenytte dit webkamera eller mikrofon. Derudover vil der i macOS Catalina være mulighed for at låse din computer i tilfælde af, at den er blevet væk eller muligvis stjålet ved at bruge Find My og kaldes for en aktiveringslås. På den måde er computeren ubrugelig, hvis den kommer i de forkerte hænder, og din Mac kan derfor kun reaktiveres eller nulstilles af dig som ejer den.

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
Close Menu